Bosklas 2019

 

Bos 

Maandag 21 tot vrijdag 25 oktober gaat het 6e leerjaar op bosklas. 
Hier kan je onze activiteiten volgen! 

 

Wie nog snel een kaartje wil schrijven: 

De Lork 
T.a.v. VBS St.-Franciscus Evergem 
Naam leerling

Kattenkerkhofstraat 2
8956 Kemmel

 

 

We zijn goed aangekomen!

 

maandag 21 oktober 2019

 

Van harte welkom voor ons dagelijks verslagje vanuit Kemmel!
Het was een spannende morgen want toen we wakker werden leek het toch iets regenachtiger dan ze voorspeld hadden. Gelukkig zal het de rest van de week schitterend weer worden.
Nadat de bel ging, verdeelden we ons in de auto’s en werden we naar Kemmel gebracht. Dank u wel aan de chauffeurs! Eens iedereen daar was aangekomen, trokken we met z’n allen naar de top van de Kemmelberg. De steile helling voelden we al in onze kuiten, 20% op gladde kasseistenen, misschien hadden we beter allemaal al onze stapschoenen aangedaan!
Toen we terug in het centrum aankwamen stond een heerlijk middagmaal ons op te wachten. Heerlijke soep (de juf had gelijk), gekookte aardappeltjes, bloemkool met witte saus, appelmoes, boomstammetjes en een flanneke als dessert smaakte heerlijk.
Na het eten deelden we de kamers in en stonden we al vlug paraat om het dorpje Kemmel te verkennen via een heuse fotozoektocht.  Dit langs gezellige kasseiwegeltjes en door dichtbegroeide bossen.  Sommige broeken zijn niet meer te herkennen, dus mama’s en papa’s… voorzie tegen het komende weekeinde maar extra waspoeder.

Na een lekker vieruurtje en wat kampen bouwen, trokken we naar onze kamer om ons dagboek in te vullen en om onze kaartjes te schrijven. 
Na het eten (macaroni) stond nog een heuse gezelschapsspelenavond op het programma. De kinderen maakten kennis met Yahtzee, Pietjesbak, Rummikub, Jungle Speed, Uno, Shut the box, vier op een rij en Beverbende. Sommige leerlingen voelden de vermoeidheid al opkomen. (Dat kan je op sommige foto’s zien.)

 

Tot morgen, na hopelijk een rustige nacht.

 

 

Dinsdag 22 oktober 2019

 

Hier zijn we terug voor een verslagje vanuit de Lork. Na een relatief rustige nacht schoven we om 8.00 uur aan tafel voor een heerlijk ontbijt.  Daarna verdeelden we ons in twee groepen. Klas 6A maakte een tochtje met de mountainbike en probeerden zelfs de beklimming van de Kemmelberg. 6B maakte een natuurwandeling met een heksachtige gids. Zij wist ons te boeien met fantastische verhalen over de natuur, paddenstoelen, over de eerste wereldoorlog en over de omgeving. De kinderen hingen aan de lippen van de gids.  Het  was de moeite waard.
Het middageten was overheerlijk: tomatensoep met croutontjes, kroketjes, boontjes, warme peertjes, kalkoenrollade en een ijsje.

 

In de namiddag waren de rollen omgekeerd.  6B beklom de steile wanden van de gevreesde Kemmelberg en 6A liet zich meeslepen door het enthousiasme van gids Renate. 
Daarna konden de kinderen nog een beetje ravotten. Het vieruurtje zorgde voor een welgekomen afwisseling.  Even later was het tijd voor een verfrissende douche.  Wat deed dat deugd.

 

Na het avondeten maakten we ons klaar voor de fakkeltocht. Heel wat leerlingen hadden enge verkleedkledij bij waardoor het nog sfeervoller werd. We deelden de fakkels uit en trokken naar een rustige plek. Daar namen we plaats rond het kampvuur en vertelde meester Steven over de legende van Jack-O’-Lantern. Daarna wandelden we door het bos en vertelde meester Kurt ons een spannend verhaal. Toen we terug aan de Lork kwamen, kregen we een heksendrankje en hielden we nog een mini-fuifje. Hopelijk houdt niemand er nachtmerries aan over. ;-)

 

Fijne nacht gewenst en tot morgen!

 

 

 

Woensdag 23 oktober 2019

 

Vanmorgen was het nog muisstil in de gang. Zo is het wel fijn opstaan voor de juffen en meesters.  Gelukkig want rusten zou er vandaag niet bij zijn met heel wat activiteiten op het programma. Deze dag stond in het teken van vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Nadat we onze picknick hadden klaargemaakt, vertrokken we voor een tocht van 7km naar de loopgraven van Bayernwald. Onderweg stopten we even aan de Pool of Peace, een krater uit de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens bracht de bus ons naar Ieper waar we in frituur ’t Kattenkwaad van een heerlijk bakje friet met een frikadel of chickenstick genoten.
Na het eten maakten we een wandeling in Ieper. We zagen ondermeer de Menenpoort en de stadsomwalling. De bus bracht ons vervolgens naar Diksmuide. De imposante Ijzertoren en z’n boodschap van vrede bezorgde heel wat kinderen een stil moment.
Terug in Ieper trokken we onze zwemkleren aan voor een deugddoend pootjebaden in het stedelijk zwembad. Na het opeten van onze picknick beluisterden we nog de Last Post. Een dag om letterlijk stil van te worden en om nooit meer te vergeten.
Tot morgen!

 

Filmpje van woensdag

 

 

 

Donderdag 24 oktober 2019

 

De derde nacht in Kemmel is best goed verlopen.  Dat kon ook moeilijk anders na zo’n vermoeiende dag gisteren. (Sommige leerlingen zouden zelfs best nog wat langer willen slapen hebben.) Na het lekkere ontbijt met een chocoladekoek kregen we uitleg over de werking van het kompas. In groepjes probeerden we onze weg te zoeken door bos, wei, modder en kleine straatjes. Enkele groepjes vonden de weg zonder problemen, anderen moesten soms eens een stukje terugkeren.
Het middagmaal was soep, puree met fishsticks en spinazie en een donut als dessert.
In de namiddag namen we de bus naar het Folkmuseum in Dranouter. Na een kort filmpje konden de leerlingen op een creatieve manier het folkmuseum verkennen. Daar ontdekten we dat er 5 authentieke folkinstrumenten zijn: de draailier, de blokfluit, het accordeon, de hommel en de doedelzak.  Ondertussen was er ook een groepje die zelf aan de slag mocht met een muziekinstrument. Zij mochten namelijk djembé spelen onder begeleiding van Bovik. Ondanks dat hij niet zo goed Nederlands kon, leerde hij ons toch de verschillende ritmes.
Daarna kregen we nog een traktatie van het folkmuseum: cupcakes zodat we veel energie hadden voor onze weg terug naar De Lork. (Heel erg bergop)
Als avondmaal stond er spaghetti op het menu.  Wat hebben we gesmuld. 
De laatste avond is het altijd een beetje feest.  We speelden namelijk de ‘Laatste Bosklasshow’.  Een afwisseling van quiz en dans zorgden voor een onvergetelijke avond.

 

Morgen is het al de laatste dag van onze bosklas. Dan staat het Wijngoed Monteberg op het programma. Dan zien we hoe wijn gemaakt wordt en leren we wijn proeven. (We drinken natuurlijk geen echte wijn maar vruchtensap, maar het is minstens even lekker!) Normaal gezien is het ’s middags barbecue en daarna is het al tijd om naar huis te gaan. De week is voorbij gevlogen!
Slaapwel

 

 

Vele groetjes van alle bosklassertjes! 

 Bosklas 2019

 Enkele foto's vind je hier.

 Heb je veel tijd en wil je alle foto's bekijken? 

Klik dan hier