Bosklas 2018

 

Bos 

Maandag 22 tot vrijdag 26 oktober gaat het 6e leerjaar op bosklas. 
Hier kan je onze activiteiten volgen! 

 

Wie nog snel een kaartje wil schrijven: 

De Lork 
T.a.v. VBS St.-Franciscus Evergem 
Naam leerling

Kattenkerkhofstraat 2
8956 Kemmel

 

 

Maandag 22 oktober

 

Vanmorgen stonden om half negen 38 leerlingen te popelen om te vertrekken op bosklas. Deze worden vergezeld van vijf al even enthousiaste begeleiders: meester Steven, juffrouw Annelies, juf Chris (vroeger de juf van 3B), juf Geertrui (beter gekend als oud-directrice) en meester Kurt want ook hij is van de partij.
Bij het inladen vielen er nog enkele regendruppeltjes maar dit kon de sfeer niet bederven. We waren vertrokken. Een reis die ons allen hopelijk nog lang zal bijblijven!

 

Na een 90-tal minuutjes rijden, de meesten hadden immers file gehad, kwamen we aan in De Lork. We kregen er onmiddellijk uitleg van een vriendelijke man die hier de baas is. Hij toonde ons de weg in het verblijf en legde ons enkele regels uit zoals dat we steeds onze schoenen moeten uit doen wanneer we binnenkomen. Onze valiezen werden nog even op elkaar gestapeld want de kamers werden nog gekuist. Maar voor ons was er geen tijd te verliezen. We gingen de Kemmelberg op! Op naar de top, 156m boven de zeespiegel, voor ons een helling van 11% en 20% verwijderd van onze slaapplaats.
Ondanks dat de kasseien er glibberig bijlagen en de 11% al steiler was dan verwacht, haalden we allemaal de top. Iedereen wou de top, die er uit ziet als een klein bolletje (een geodetisch punt), aanraken. Is dit het? Sommigen konden het moeilijk geloven en hadden zich blijkbaar iets spectaculairder voorgesteld.

 

We speelden er nog enkele spelletjes die in het bos dubbel zo leuk zijn dan op de speelplaats zoals verstoppertje, poortwachter en dikke Bertha. Voor we het goed en wel beseften was het tijd om te gaan eten. We wandelden terug naar De Lork. Nee, bergaf was ook al niet gemakkelijk op die ‘kei’-gladde weg.

 

Als middagmaal stond er pompoensoep op het menu. De juf en meester hadden niet overdreven, het was inderdaad heerlijke soep! En met die stukjes brood er in werd het alleen maar lekkerder!
Daarna aardappelen met appelmoes en of bloemkool en boomstammetjes. Iedereen moest proeven van alles, en zelfs degene die dat normaal niet graag lusten, moesten toegeven dat het wel mee viel. We hielden nog een klein gaatje over voor de dessert: een potje gele pudding.

 

Vervolgens kregen we de kamerverdeling te horen. Iedereen sliep minstens bij één iemand die ze hadden opgeschreven, dus overal blije gezichten! We kregen wat tijd om onze kamer te verkennen (lees: in te richten) en daarna mochten we buiten gaan spelen.
De Lork heeft heel wat te bieden op zijn domein. Behalve de speeltuin en de klimmuur, waren de bomen heel erg in trek. Hopelijk waren er niet teveel leerlingen die hun beste kleding aan hadden om te vertrekken want na een partijtje boomklimmen en bergrollen zagen ze er lief uit!

 

Tijd dan voor de fotozoektocht. In kleine groepjes van maximum zes leerlingen trokken onze zesdejaars er zelf op uit met niet meer dan een boekje met foto’s om de weg te vinden. We moeten toegeven, ze hebben dat goed gedaan. Ze lieten zich zelfs niet verleiden tot het speelplein dat ze onderweg tegenkwamen want de volgende groepen zaten hen al op de hielen (dachten ze).

 

Eens we terug ‘thuis’ waren, stond alweer het avondmaal klaar: heerlijke macaroni met kaas en hesp. En dat het smullen was kon je bij sommige goed zien! Ze gingen niet één keer bijvullen, niet twee keer, maar soms zelfs voor een derde keer!  

 

Als avondactiviteit stond een spelletjesavond op het programma. We konden kennismaken met bekende en minderbekende spelletjes: jenga, vier op een rij, jungle speed, shut de box, yahtzee, schaken, pietjesbakken en Rummikub, ze hebben voor ons geen geheimen meer!  Het was een ontspannende en gezellige avond.

 

Nu liggen de leerlingen in hun bed. Zoals we zingen in het bosklassenlied: “Het slapengaan gaat niet altijd te best, dat is zo in een vreemde nest. Maar na alweer een hele stille nacht ontdek ik natuurpracht!”

Tot morgen!

Hier kan je al de foto's van vandaag bekijken! 

 

 

Dinsdag 23 oktober

 

Dag twee: Vandaag werden we na een heerlijk ontbijt (keuze uit verschillende cornflakes en brood), verdeeld in twee groepen.
De eerste groep, 6A, mocht gaan mountainbiken. Vol goede moed kroop iedereen op een fiets. Na het uittesten op de parking waren we er klaar voor. Laat maar komen, die kasseiwegen of modderpaadjes, laat maar komen steile hellingen omhoog en naar beneden! Toch, de helling van 23% op de Kemmelberg bleek, mede door het gladde wegdek en de vele bladeren, vandaag niet haalbaar.
Ondertussen was de andere klas, 6B, op tocht met een natuurgids. Deze vrouw die veel over planten en de natuur weet, noemt zich zelf een heks. Ze leerde ons heel veel over paddenstoelen, bomen maar ook over het gruwelijke verhaal van de slag om de Kemmelberg.
Na het middagmaal (erwtensoep, kroketten, kalkoen, peertjes of boontjes) werden de rollen omgedraaid.
Het was een dag, volledig in het teken van natuur. We hadden zelfs nog even tijd om kampen te bouwen en in bomen te klimmen. Daarna was het tijd om een welverdiende (en nodige) douche te nemen.
Eens onze maag terug gevuld was, met hotdogs, gingen we aan de slag met klei en boetseerden typische bostrollen. Het was een hele uitdaging voor sommige leerlingen om uit een stukje klei en wat zilverpapier een echt trolletje te kneden.
Het was een plezante maar vermoeiende dag. De meesten liggen ondertussen al bijna te slapen.
Morgen gaan we naar Ieper en doen we heel wat aan cultuur! Tot morgen.

Hier zie je enkele foto's van vandaag! Alle foto's worden sowieso ook met jullie gedeeld nadat we ze samen met het zesde bekeken hebben. Op de andere foto's is het dus nog even wachten... 

 

 

Woensdag 24 oktober

 

Vandaag, zoals beloofd een daguitstap. We maakten onze rugzak klaar, smeerden onze picknick, en daar gingen we; een hele rij opgewekte fluojasjes. Al luid zingend en aan een hoog tempo stappend, bezochten we eerst een klein kerkhofje en vervolgens de Pool of Peace. Deze indrukwekkende krater sprak tot de verbeelding van velen.
Na een korte onderbreking, stapten we verder door de weiden. Ondertussen konden we genieten van een prachtig uitzicht en een heerlijk zonnetje.
Toen we iets later aankwamen aan de loopgravensite van Bayernwald kwamen de soldaten in de kinderen naar boven. Ze waanden zicht echt in een oorlog en liepen de hele site af.
Het was dan ook welgekomen dat we iets later in de frituur konden smullen van heerlijke frietjes. We hadden zelfs nog tijd om de stad te verkennen: de Lakenhallen, de Menenpoort, de stadsomwalling,…
Ook de IJzertoren zal velen nog lang bijblijven. Niet alleen omdat de toren zo groot is, maar ook om het hele verhaal dat er rond hangt. In deze toren van 84 meter of 22 verdiepingen hoog mochten we gelukkig de lift nemen naar boven, helemaal tot op het dak! De trappen naar beneden doorheen het museum waren voor onze getrainde benen geen opgave.
Vervolgens was het tijd om te ontspannen: een frisse duik in het zwembad en dan de mogelijkheid om vrij te zwemmen/spelen. Tot slot sloten we de dag af met de Last Post. We hadden heel wat geluk want het gebeurt niet elk jaar dat we vergezeld worden van echte soldaten uit het leger.
Na deze drukke dag was het rustig op de terugweg naar De Lork en ook het slapen verliep vandaag nog vlotter dan de vorige dagen.
Morgen zullen we ons best doen om niet te verdwalen tijdens de kompastocht. Tot dan!

 

Bekijk hier de soldaten in de loopgraven. 

 

Bosklas

 

 

Donderdag 25 oktober

 

Na een deugddoende nachtrust, begon vandaag de laatste volledige dag. Het ontbijt was zoals steeds in orde en we vulden deze morgen onze maagjes met een chocoladekoek en boterhammen. Het is al iets stiller aan tafel wat wil zeggen dat de vermoeidheid bij sommigen begint te wegen.
Maar al snel stonden we allemaal vol goede moed met een kompas in onze handen. Na een korte instructie gingen er zes groepjes op pad. De weg leidde ondermeer langs de Lettenberg, een site met bunkers uit WO I. De bunkers nu bewoond door vleermuizen deden toen dienst als ziekenboeg. Bijna alle groepjes slaagden er in om zonder hulp het juiste pad terug te vinden en dus schoven we op tijd aan voor het middagmaal.  Een heerlijke uiensoep vergezeld van krokante broodjes, gevolgd door kip op een bedje van rijst, begeleid door een symfonie van worteltjes, ananas en currysaus. Als toetje verorberden we een zoete donut. Een welverdiende 9! Voor sfeer en gezelligheid een 10.
De bus voerde ons naar een nabijgelegen dorpje: Dranouter. Daar bezochten we het Folkmuseum, een interactief museum vol kijk-, luister- en doeplezier. Nadien maakten we kennis met Bovik, een Congolees die ons liet proeven van de djembé. Na dagenlang op de tafels te trommelen, mocht dit vandaag eens op een echte trommel. Dit speelden we enthousiast mee tot onze handen en vingers er pijn van deden. (Bij sommigen was dat al iets sneller dan bij anderen.)
De terugtocht deden we te voet terwijl we konden genieten van het prachtige uitzicht van de Kemmelberg.
Na het avondmaal namen we nog een douche en maakten we reeds een deel van onze valies.
De langverwachte surpriseactiviteit was een bosklassenshow, een soort quiz over dingen die ze niet op school leren. We sloten af met nog enkele favoriete dansnummertjes om daarna moe maar voldaan in ons bedje te kruipen.
Morgen is het de laatste dag, dan bezoeken we het wijngoed Monteberg en nemen we afscheid van De Lork. Hoe dat verloopt, zullen de leerlingen dan zelf vertellen. Tot morgen!

Een paar foto's van vandaag kan je hier zien.

Vanaf vrijdag 9 november kan je hier  de link vinden naar alle foto's (omdat we eerst eens samen keken met de leerlingen).  Veel kijkplezier!