Bosklas 2017

 

Bos 

Maandag 23 tot vrijdag 27 oktober gaat het 6e leerjaar op bosklas. 
Hier kan je onze activiteiten volgen! 

 

Wie nog snel een kaartje wil schrijven: 

De Lork 
T.a.v. VBS Sint-Franciscus Evergem 
Naam leerling

Kattenkerkhofstraat 2
8956 Kemmel

 

 

Maandag 23 oktober

 

Vandaag was een spannende dag voor de leerlingen van het zesde leerjaar want vandaag vertrokken we op bosklas naar Kemmel. Een aantal leerlingen fluisterden vanmorgen al dat ze toch niet zo goed geslapen hadden dit weekend; zenuwen voor de komende vijf dagen. Zeker als het de eerste keer is dat ze zo lang van huis zijn en zo lang hun ouders, broer en/of zus moeten missen, begrijp je wel dat ze daar met een klein hartje stonden. Maar desalniettemin zag iedereen het heel goed zitten!

 

Na een autorit van ongeveer een uur, kwamen de eersten aan bij De Lork. De Lork is de verblijfplaats waar we deze week zullen overnachten. Het viel al meteen in de smaak. Ondanks dat er heel wat mensen kunnen verblijven, heeft het toch iets huiselijk. Al was het maar omdat je er de heerlijke soep rook die reeds stond te pruttelen voor deze middag.

 

Wie zijn stapschoenen al aan had, kon deze direct hun werk laten doen want we trokken de steile flank van de Kemmelberg op. De helling van 11% lukte nog maar de daaropvolgende van 20% was toch al een heel stuk zwaarder. Maar uiteindelijk geraakte iedereen toch aan de top van 156m!

 

Het bos lag er prachtig bij, doordat het de laatste dagen toch iets frisser geworden is, lag er een bladerentapijt op de bodem. Iets waar de leerlingen al onmiddellijk in wilden rollen of pakjes bladeren omhoog gooien. We speelden ook een aantal spelletjes zoals verstoppertje, wat hier toch een stuk spannender is dan op de speelplaats, poortwachter, dikke Bertha.  Ja, dat prachtige bladerentapijt werd al van heel naderbij bekeken. 

 

Terug in de Lork werden we aan tafel verwacht voor een heerlijke groentesoep met croutons, boomstammetjes, aardappelen, appelmoes en bloemkool  met als dessert vanillepudding. Er werd al heel wat gegeten! Zelfs wie geen fan is van soep, moest toegeven dat het hier wel lekkere soep is.

 

Na de maaltijd werd de kamerverdeling bekend gemaakt, deze mocht op heel wat gejuich rekenen. Iedereen lag minstens bij één iemand die ze hadden opgeschreven en vaak bij meerdere van hun vrienden. Nu alleen hopen dat die vrienden ’s avonds toch uitgepraat zijn wanneer het tijd is om te slapen.

 

De fotozoektocht door het dorpje van Kemmel verliep voor het ene groepje al vlotter dan voor het andere. Maar elk groepje vond gelukkig de juiste weg. Meer nog, we zijn trots op hoe goed de leerlingen samenwerkten om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Niemand werd achtergelaten, niemand liet zijn groep in de steek en als er dan iemand verkeerd liep, ging de hele groep mee het verkeerde pad op!

 

Na een vieruurtje, fruitsap en een mandarijn, was er nog wat tijd om kampen te bouwen of in bomen te klauteren vooraleer we ons even verfristen en macaroni met kaas en hesp aten. 

 

De avondactiviteit waren gezelschapsspelen: pietjesbakken, Yahtzee, Shut the box, schaken, 4 op een rij en Rummikub. Via een doorschuifsysteem kwamen alle spelletjes aan bod. Rond 21uur hielden we nog een korte bezinning om daarna stilletjes naar de kamers te gaan.

 

Nu zijn alle tanden gepoetst, ligt iedereen in zijn zelf opgemaakt bed en zijn bijna alle kamers stil.

 

Tot morgen! 

Bosklas 2017

Foto's vind je hier

 

 

Dinsdag 24 oktober 2017

 

Na een rustige nacht, bij ons toch , want bij onze bovenburen was het al feest voor het ochtendgloren, werden we gewekt met muziek. Een halfuurtje later zaten we al aan de ontbijttafel waar we konden kiezen uit lekker vers brood of cornflakes.

 

Een uurtje later splitsten we ons op in 2 groepen. 6A trok zijn trainingsbroek aan, zette een helm op en verkende de flanken van de Kemmelberg. Na een opwarmrondje waarbij we al door de modder ploeterden en over de natte bladeren probeerden terug naar boven te klimmen, werd de ploeg in twee gesplitst. De ene bleven in de buurt van de kerktoren, de anderen reden de kasseien van de 23% op. Zonder valpartijen haalden we op tijd de finish en stond een verfrissende douche ons op te wachten. 

 

Ondertussen kreeg 6B een onderdompeling in oorlogsverhalen die zich hier afspeelden ten tijde van 1914-1918, De natuurgids vertelde levendig hoe het er hier aan toe ging en wist heel wat tips hoe je kon overleven in het bos . We leerden over brandnetels, hazelnootjes, paardenbloemen maar ook over gasaanvallen en bunkers. Daarenboven kon ze het op zo’n manier vertellen dat iedereen aan haar lippen hing. Na deze interessante uiteenzetting rolden we van de Lettenberg en hadden we tijd om kampen te maken.

 

Na het middagmaal (tomatensoep, kalkoen met peer en kroketjes en een frisco) werden de rollen omgedraaid. Twee topactiviteiten die vast en zeker in het geheugen van de leerlingen gegrift zullen blijven voor vele jaren.  

 

Wanneer iedereen gedoucht was en toch minstens één hotdog op had, kon de avondactiviteit starten. Gisteren  maakten we al kennis met de legende van de Kemmelteut, een vreemd wezen dat leeft op de Kemmelberg en vooral ‘s nachts komt spoken wanneer het niet gevoed wordt…  Nu was het de beurt aan ons om zo’n Kemmelteut te boetseren. Uit een stukje fimo maakten we de mooiste/engste trolletjes.

 

Terwijl daar de laatste hand aan gelegd wordt, hopen we allen stilletjes dat die Kemmelteut vanavond nog niet komt spoken en we een goede nachtrust zullen hebben want morgen staat onze dagtrip naar Ieper op het programma.

 

Tot morgen 

Foto's van vandaag kan je hier vinden. 

 

 

Woensdag 25 oktober 2017

 

Vandaag stond onze topper op het programma: de daguitstap! Na een rustige nacht schoven we aan voor het ontbijt en daarna nog een keer om ons lunchpakket te maken. Iedereen nam genoeg piccolo’s mee want die zouden we maar 11 uur later kunnen opeten.

 

Rond 9 uur stonden we twee aan twee klaar met onze fluojas en stapschoenen aan om zo een fikse wandeling te starten. We marcheerden (het bosklaslied zingend) langs enkele kleine kerkhofjes, maar ook langs de Pool of Peace, een inslagkrater uit de eerste wereldoorlog en langs de vele mooie velden en weiden die het Heuvelland ons te bieden heeft. Het laatste stukje naar de loopgraven werd voor sommigen wel al wat moeilijker om in het tempo te blijven, maar eens we soldaatje konden spelen, de geallieerden tegen de centralen, waren die pijnlijke voeten al gauw vergeten.  Zelfs de kerstscène werd nagespeeld en plots hoorden we de ‘soldaten’ kerstliedjes zingen in het Niemandsland.

 

Na een korte rit met de bus kwamen we aan in Ieper. De frietjes met chickfingers of frikadel werden gesmaakt. Vervolgens leerden we wat meer over de geschiedenis van deze prachtige stad: het belfort, de lakenhallen, de Menenpoort, de stadsomwalling en de ijskelder hebben voor ons geen geheimen meer.

 

Het volgende op het programma was de Ijzertoren. Na een korte herhaling van wat we in de klas al leerden over dit indrukwekkend vredesmonument, gingen we met de lift 22 verdiepingen omhoog. We mochten zelfs helemaal bovenop de toren genieten van het uitzicht. We konden net niet de zee zien. Nadien gingen we in kleine groepjes de vele trappen af terwijl we de tentoonstelling over ‘de groote oorlog’ konden beleven.     

 

Tijd voor wat verfrissing in het zwembad van Ieper. De redders hadden voor de gelegenheid wat schuimrubberen dieren in het water gelaten en twee strandballen. Bijna iedereen deed mee aan het watervolleybaltoernooi!  Een douche later, was het tijd om onze picknick van deze morgen uit onze rugzak te vissen…  Maar zelfs al had die precies de oorlog meegemaakt, het smaakte toch! 

 

In stilte trokken we dan terug naar de Menenpoort waar we luisterden naar de Last Post. Meer nog, we werden getrakteerd op een optreden van een Engels koor en muziekensemble. 

 

Terug in De Lork werden de eerste brieven van het thuisfront uitgedeeld, bedankt daarvoor, we zagen heel wat blije gezichtjes en enkele traantjes omdat broers of zusjes toch wel gemist worden. ;-)

 

Ondertussen is het al even stil op de kamers, de kilometers kruipen in de kleren.

 

Tot morgen 

 Menenpoort

 

 Een filmpje uit de loopgraven kan je hier zien... 

https://photos.app.goo.gl/pxcD473VVYyRKSx33 

 

 

Donderdag 26 oktober 2017

Ziezo, de laatste volledige dag zit er ook weer op.  Deze morgen waren er nog vele kindjes moe, maar  toen we afspraken om allemaal in stilte naar de kamer te gaan van de jarige van vandaag, sprongen ze wel onmiddellijk uit hun bed. Een happy birthday aan je bed krijgen door 28 leerlingen en de juffen en meesters is wel een onvergetelijke start van je 12e verjaardag! En bij het ontbijt werd de feestvreugde nog groter toen er voor iedereen een chocoladekoek bij was!

Vanmorgen stond de kompastocht op het programma. Nadat iedereen bewezen had dat ze met het kompas kunnen werken, begon het echte werk van vandaag: samenwerken. Elke dag staat hier in het teken van één bepaald woord en vandaag moesten we kunnen aantonen dat je met iedereen kan samenwerken. Dus trokken de leerlingen er op uit in kleine groepjes met een opdrachtenboekje en voor iedereen een kompas. Oké, we geven toe, niet alle opdrachten zijn gelukt, maar we raken wel niet meer het noorden kwijt.  

Na het middagmaal; pompoensoep, puree met spinazie of tomaat, vissticks en een mandarijntje, stond de bus ons al op te wachten om ons naar Dranouter te voeren. 6A startte in het Folkmuseum met het interactieve museum zelf. Per 3 of 4 kregen de leerlingen enkele opdrachten die ze moesten uitvoeren. Deze opdrachten gingen  van een volksdans uitvoeren tot “Altijd is Kortjakje ziek” spelen maar ook een stuk van een notenbalk terugvinden, een muziekinstrument uitbeelden of tellen hoeveel violen er te zien zijn op de zuilen in zaal 2.

De andere klas startte met djembélessen van een echte Afrikaan. Het Afrikaans op zich verstaan is al een hele kunst, maar dan ook nog eens het juiste ritme spelen en met de juiste hand beginnen… Heel wat handpalmen zagen rood van het harde kloppen op de djembés. Maar we onthouden alvast één ding: Hakuna Matata!

Na de wissel en een vieruurtje begon de tocht naar ‘huis’, want wat we daarvoor aflegden met de bus mochten we nu terug wandelen. Vanuit het Folkmuseum hadden we een prachtig zicht gehad op de Kemmelberg maar dat onze verblijfplaats zich aan de andere kant bevond van de berg en dit een ferme wandeling ging worden, hadden sommigen niet meegerekend. Om in de termen van het Folkmuseum te blijven, ze speelden al gauw een toontje lager.

Na één of meerdere borden spaghetti die we allemaal verdiend hadden, maakten we ons klaar voor de avondactiviteit. Iedereen fris gewassen voor “de laatste bosklasshow” waar schoolse kennis nu eens niet belangrijk was. Nog een minifuifje om de avond af te sluiten en tot slot konden we 29 intens gelukkige kinderen in hun bedje stoppen.

Morgen maken we nog een uitstap naar de Monteberg waar we leren hoe wijn gemaakt en gesmaakt wordt. Maar het verslag daarvan zullen de leerlingen jullie zelf wel vertellen. Wij spreken alvast van een geslaagde bosklas! 

Voor foto's, kijk hier

 

Prettige vakantie

 

Wil je meer foto's bekijken van de bosklas?  
Er waren er oorspronkelijk 2901...
Maar heel wat bewogen en dubbel. 


Uiteindelijk hebben 1944 foto's de selectie gehaald! 
Deze kan je hier bekijken...

https://photos.app.goo.gl/HQJqzOFbtQssYE8A3