Bosklas 2016

 

Bos 

Maandag 24 tot vrijdag 28 oktober gaat het 6e leerjaar op bosklas. 
Hier kan je onze activiteiten volgen! 

 

Wie nog snel een kaartje wil schrijven: 

De Lork 
T.a.v. VBS St.-Franciscus Evergem 
Naam leerling

Kattenkerkhofstraat 2
8956 Kemmel

 

Wij zijn er klaar voor!

beer

 

 

Maandag 24 oktober

Vanmorgen stonden om half negen 40 leerlingen te popelen om te vertrekken op bosklas. Deze werden vergezeld van vier al even enthousiaste begeleiders: Juffrouw Geertrui (de oude directrice), meester Steven, juffrouw Chris en juf Annelies.
Na samen nog eens het bosklaslied gezongen te hebben, verdeelden we ons over de vrijwillige chauffeurs. We waren vertrokken. Een reis die ons allen hopelijk nog lang zal bijblijven!

Na een 80-tal minuutjes rijden, kwamen we aan in De Lork. We kregen er een beetje uitleg van de baas van De Lork. Hij toonde ons de weg in het verblijf en legde ons enkele regels uit zoals dat we steeds onze schoenen moeten uit doen wanneer we binnenkomen. Onze valiezen werden nog even op elkaar gestapeld want de kamers werden nog gekuist. Maar voor ons was er geen tijd te verliezen. We gingen de Kemmelberg op! Op naar de top, 156m boven de zeespiegel, voor ons een helling van 11% en 20% verwijderd van onze slaapplaats.
Ondanks dat de kasseien er glibberig bijlagen en de 11% al steiler was dan verwacht, haalden we allemaal de top. Iedereen wou de top, die er uit ziet als een klein bolletje (een geodetisch punt), aanraken. Is dit het? Sommigen konden het moeilijk geloven en hadden zich blijkbaar iets spectaculairder voorgesteld.

We speelden er nog enkele spelletjes die in het bos dubbel zo leuk zijn dan op de speelplaats zoals verstoppertje, 2 is genoeg, 3 is teveel, dikke Bertha.  Voor we het goed en wel beseften was het tijd om te gaan eten. We wandelden terug naar De Lork. Nee, bergaf was ook al niet gemakkelijk op de ‘kei’-gladde weg.

Als middagmaal stond er pompoensoep op het menu. De juf en meester hadden niet overdreven, het was inderdaad heerlijke soep! En met die stukjes brood er in werd het alleen maar lekkerder!
Daarna aardappelen met boomstammetje, appelmoes en bloemkool. Iedereen moest proeven van alles, en zelfs degene die dat normaal niet graag lusten, moesten toegeven dat het wel mee viel.
We hielden nog een klein gaatje over voor de dessert: een potje vanillepudding.

Vervolgens kregen we de kamerverdeling te horen. Iedereen sliep minstens bij één iemand die ze hadden opgeschreven, dus overal blije gezichten! We kregen wat tijd om onze kamer te verkennen (lees: in te richten) en daarna mochten we buiten gaan spelen.
De Lork heeft heel wat te bieden op zijn domein. Behalve de speeltuin en de klimmuur, waren de bomen heel erg in trek. Hopelijk waren er niet teveel leerlingen die hun beste kleding aan hadden om te vertrekken want na een partijtje boomklimmen zagen ze er lief uit!

Tijd dan voor de fotozoektocht. In kleine groepjes van maximum zes leerlingen trokken onze zesdejaars er zelf op uit met niet meer dan een boekje met foto’s en een ei. Dat ei gebruikten ze voor een ruiltocht, het boekje met foto’s om de weg te vinden. We moeten toegeven, ze hebben dat goed gedaan. Ze lieten zich zelfs niet verleiden tot het speelplein dat ze onderweg tegenkwamen, en dat is een primeur!

Eens we terug ‘thuis’ waren, stond alweer het avondmaal klaar: heerlijke macaroni met kaassaus en hesp. Sommigen gingen zelfs voor een tweede portie.

Als avondactiviteit stond een spelletjesavond op het programma. We konden kennismaken met bekende en minderbekende spelletjes: de toren van Pisa, vier op een rij, kicker, shut de box, yahtzee, schaken, pietjesbakken en Rummikub, ze hebben voor ons geen geheimen meer!  Het was een ontspannende en gezellige avond.

Nu liggen de leerlingen in hun bed. Zoals we zingen in het bosklassenlied: “Het slapengaan gaat niet altijd te best, dat is zo in een vreemde nest. Maar na alweer een hele stille nacht ontdek ik natuurpracht!”

Tot morgen!

Foto's vind je hier... 
https://goo.gl/photos/dbLbyG1YnAwrKvjh9 

 

Dinsdag 25 oktober

 

Dag twee: Vanmorgen werden we rond 7 uur gewekt door de groep die in de gang boven ons sliep. Maar ondanks het getrappel en rumoer van onze bovenburen, sliep ¾ van de groep tot we hen om half acht wekten met de klanken van een door hen gekozen liedje. De enkelingen die wel al wakker waren, hadden zich wijselijk stilgehouden en de anderen in hun kamer verder laten slapen.
Na een heerlijk ontbijt met lekkere verse boterhammen en cornflakes, werden we verdeeld in twee groepen.
De eerste groep, 6A, mocht gaan mountainbiken. Vol goede moed kroop iedereen (met een helm en fluojasje) op een fiets. Na het uittesten en de nodige slippertjes op de parking van de Lork waren we er klaar voor. Laat maar komen, die kasseiwegen en modderpaadjes, laat maar komen steile hellingen omhoog en naar beneden! Ja zelfs de helling van 23% op de Kemmelberg was vandaag haalbaar.  We zagen de fantastische omgeving van Kemmel en stonden vandaag echt stil bij de pracht van de natuur. 

Ondertussen was de andere klas, 6B, op tocht met een natuurgids. Die leerde ons heel veel over paddenstoelen, bomen en vooral ook over het gruwelijke verhaal van de slag om de Kemmelberg. Zo leerden we bijvoorbeeld dat een brandnetel niet prikt wanneer je van onder naar boven streelt, en dat als je je toch zou prikken, wegebree hulp kan bieden. Ook proefden we van de kastanjes die hier nu in overvloed te rapen zijn. Dit viel bij sommigen in de smaak, maar niet iedereen was gewonnen voor de bittere nasmaak.
Na het middagmaal (groentesoep, barbecue en een frisco) werden de rollen omgedraaid.
Het was een dag, volledig in het teken van natuur. We hadden zelfs nog even tijd om kampen te bouwen, met de bal te spelen die ze gisteren tijdens de ruiltocht kregen, te voetballen en in  bomen te klimmen. Rond half zes werd het iets frisser. Tijd dus om een welverdiende (en nodige) douche te nemen.
Eens onze maag terug gevuld was met hotdogs, gingen we aan de slag met klei en boetseerden typische bostrollen. De fimo die we daarvoor gebruikten moest tussen onze billen gestoken worden om op te warmen. We gebruikten onze creativiteit om zo leuk mogelijke trollen te verzinnen. De één al iets enger dan de ander, maar elk met hun eigen originaliteit!
Het was een plezante maar vermoeiende dag. De meesten liggen ondertussen al te slapen.
Morgen gaan we naar Ieper en doen we heel wat aan cultuur! Tot morgen.  

Foto's van vandaag? Klik hier... https://goo.gl/photos/CHA76n6bjxYCXxyd7 

 

 

Woensdag 26 oktober

 

Vandaag, zoals beloofd een daguitstap. We maakten onze rugzak klaar, smeerden onze picknick, en daar gingen we; een hele rij opgewekte fluojasjes. Al luid zingend en aan een hoog tempo stappend, bezochten we eerst een kerkhofje en vervolgens de Pool of Peace. Deze indrukwekkende krater sprak tot de verbeelding van velen.
Na een korte onderbreking, stapten we verder door de weiden. Ondertussen konden we genieten van een prachtig uitzicht (gedekt onder een dikke laag mist) en een heerlijk zonnetje.
Toen we iets later aankwamen aan de loopgravensite van Bayernwald kwamen de soldaten in de kinderen naar boven. Ze waanden zicht echt in een oorlog en liepen de hele site af.
Het was dan ook welgekomen dat we iets later in de frituur konden smullen van heerlijke frietjes. We hadden zelfs nog wat tijd om de stad te verkennen: de Lakenhallen, de Sint-Maartenkerk, de Menenpoort, de stadsomwalling,…
Ook de IJzertoren zal velen nog lang bijblijven. Niet alleen omdat de toren zo groot is, maar ook om het hele verhaal dat er rond hangt en het interactieve museum. Vooral de geur van chloorgas en mosterdgas zal bij velen blijven hangen.
Vervolgens was het tijd om te ontspannen: een frisse duik in het zwembad en dan de mogelijkheid om vrij te zwemmen. We vonden zelfs een aantal emmertjes in het zwembad dat we mochten gebruiken om elkaar extra nat te maken. Tot slot sloten we de dag af met de Last Post.
Na deze drukke dag was het rustig op de terugweg naar De Lork en ook het slapen verliep vandaag al vlotter dan de vorige dagen.
Morgen zullen we ons best doen om niet te verdwalen tijdens de kompastocht. Tot dan!  

 

Donderdag 27 oktober

Na een deugddoende nachtrust, begon vandaag de laatste volledige dag. Het ontbijt was zoals steeds in orde en we vulden deze morgen onze maagjes met warme chocoladebroodjes en vers brood. Het was al iets stiller aan tafel wat wil zeggen dat de vermoeidheid bij sommigen begint te wegen. Maar al snel stonden we allemaal vol goede moed met een kompas in onze handen. Na een korte instructie gingen er acht groepjes op pad. De weg leidde ondermeer langs de Lettenberg, een site met Britse bunkers uit WO I. De bunkers, nu bewoond door vleermuizen, deden toen dienst als ziekenboeg. Alle groepjes slaagden er in het juiste pad terug te vinden en dus schoven we op tijd aan voor het middagmaal.  Een romige wortelsoep vergezeld van krokante broodjes, gevolgd door vissticks op een bedje van puree, begeleid door een symfonie van warme en koude groentjes. Als toetje verorberden we een zoete donut. Een welverdiende 9! Voor sfeer en gezelligheid een 10!
De bus voerde ons naar een nabijgelegen dorpje: Dranouter. Daar bezochten we het Folkmuseum, een interactief museum vol kijk-, luister- en doeplezier. Nadien maakten we kennis met Bovik, een Congolees die ons liet proeven van de djembé. Voor de één is ritme houden al iets gemakkelijker dan voor de ander. Dat zagen we ook bij de dansjes die ze deden (of toch probeerden) in het museum.
De terugtocht deden we te voet terwijl we konden genieten van het prachtige uitzicht van de Kemmelberg.
Na het avondmaal namen we nog een douche en maakten we reeds een deel van onze valies.
De langverwachte surpriseactiviteit was een bosklassenshow, een soort quiz over dingen die ze niet op school leren. We sloten af met nog enkele favoriete dansnummertjes om daarna moe maar voldaan in ons bedje te kruipen.
Morgen is het de laatste dag, dan bezoeken we het wijngoed Monteberg en nemen we afscheid van De Lork. Hoe dat verloopt, zullen de leerlingen jullie zelf vertellen. Tot morgen!

 

Een paar laatste foto's vind je hier : https://goo.gl/photos/5zhcG1ANL38BE1tt9 

Over 2 weken zal je ook de link naar de foto's hier kunnen terugvinden!

HIER vind je alle foto's!
(Er waren er 2660, maar er waren er heel wat onscherpe en dubbele, nu nog 1951...)