Bosklas 2015

BOSKLAS 2015

Bos

 

Maandag 26 oktober 2015

 

Hallo iedereen, 

Vandaag zijn we vertrokken, vol goede moed en met een opperbest humeur. Na ongeveer een uurtje rijden kwamen we aan in Kemmel. De bereidwillige mama’s en papa’s kregen een korte rondleiding en een kopje koffie aangeboden en ondertussen gingen wij naar de top van de Kemmelberg. De helling van 11% voelden sommigen al in de benen en bij het stuk van 20% waren er al enkelen die begonnen te panikeren want morgen zullen we de 23% proberen te veroveren met de mountainbike.
Op de top speelden we enkele spelletjes die in een bos veel leuker zijn dan op de speelplaats zoals dikke Berta, verstoppertje, poortwachter, één is te weinig drie is teveel,…
Rond half twaalf begonnen de meeste maagjes al te knorren, het middagmaal was dan ook meer dan welgekomen. En zoals beloofd: de soep was heerlijk! Een groentesoep, vermoedelijk wortelsoep met croutons, kon zelfs de slechtste soepeter bekoren. Sommigen namen zelfs 4 borden, want niemand wist wat het hoofdgerecht zou zijn. Maar ook de aardappelen met appelmoes en balletjes in tomatensaus konden op veel fans rekenen, om nog maar over de dessert, vanillepap, te zwijgen.
Nadat de honger gestild was, was het tijd voor de kamerverdeling. Het deed ons plezier om allemaal lachende gezichten te zien. Ook het verdelen van  de bedden en stapelbedden verliep vlot. Doch, zelf een donsovertrek opleggen was voor velen een opgave. Gelukkig konden ze op steun van elkaar rekenen en zitten de hoekjes nu bij iedereen min of meer op de juiste plaats.
Daarna stond onze eerste grote activiteit op het programma: de fotozoektocht. De leerlingen werden in groepjes verdeeld en trokken met de verschillende foto’s op weg. Ondanks dat enkele groepjes wat moesten bijgestuurd worden en de groepen niet aankwamen in de volgorde dat ze vertrokken waren, was het toch een activiteit die ze niet snel zullen vergeten. Tijdens de wandeling zagen we de mooiste plekjes van Kemmel en ook het bos zag er prachtig uit met al die herfstkleuren. Tussen de vele foto’s van de ‘selfies’ door zal u daar ongetwijfeld binnenkort ook van kunnen meegenieten.
Wie de fotozoektocht tot een goed einde bracht kwam terug op het domein van de Lork en kon aan de slag als kampenbouwer of bomenklimmer. Dat de mens afstamt van de aap konden enkelen niet wegsteken.
Na het avondmaal, macaroni met kaas en hesp, trokken we even naar onze kamer om onze niet meer zo propere kledij in te ruilen voor een pyjama. Ondertussen konden de leerkrachten alles in orde brengen voor de spelletjesavond. Door middel van een doorschuifsysteem kreeg iedereen de kans om 8 verschillende spelletjes te spelen: enkele bekende en ook enkele minder bekende. Voor de nieuwsgierigen: 4 op een rij, de toren van Pisa, junglespeed, shut the box, schaken, rummikub, yahtzee en pietjesbak. Na een tweetal uurtjes was de tijd gekomen om ons bedje op te zoeken. Op sommige kamers was het onmiddellijk stil want iedereen weet dat het morgen weer een leuke dag zal worden, vooral wanneer iedereen voldoende geslapen heeft…

Tot morgen!

Kan u alle leerlingen terugvinden die zich verstopt hebben in het bos? 

Indien u de foto's niet kan zien, zal u een Flashplayer moeten instaleren...

 

 

Dinsdag 27 oktober 2015

 

Na een behoorlijk rustige nacht brak de tweede dag aan. Sommige leerlingen hun bioritme stond nog op het zomeruur, dus in deze kamers hoorden we al iets vroeger gepraat dan we gehoopt hadden. Rond half acht plaatsten we de radio op de gang en enkele seconden later weerklonken de tonen van de kinderen hun favoriete muziek. Even leek het een pyjamafuif te worden in onze gang, iedereen stond te dansen en te zingen en overal zagen we blije gezichten. Terwijl de meeste scholen pas een fuif geven de laatste avond, konden ze bij ons de eerste ochtend al feesten.
Als ontbijt mochten we aanschuiven aan het ontbijtbuffet: lekker krokante piccolo’s, wit en bruin brood, melk of chocomelk, choco, confituur, kaas, boter, smeerkaas, speculaasjes,…  Het ging vlot binnen! Iedereen moest natuurlijk genoeg energie opdoen voor de activiteiten van vandaag.

 

6A zette een helm op hun hoofd, kozen een mountainbike uit en daar gingen we…  door de kleine paadjes van Kemmel en de modderwegen in het bos, steil omhoog en supersnel naar beneden, niets kon ons tegenhouden! De spettelingen op het gezicht en de kleren nemen we er graag bij! Het was een vlotte tocht en er werden heel wat kilometers afgelegd. Enkele leerlingen gingen zelfs de uitdaging aan om de helling van 23% te beklimmen  en slaagden daar zelfs in, niettegenstaande dat auto’s bijna roet in het eten kwamen gooien.
De andere klas, 6B, had eerst nog een uurtje tijd om een kamp te bouwen. Het is een wonder wat voor een kamp ze kunnen maken als ze allemaal samen werken, de hele klas kon er in! Om 10uur arriveerde de gids, die er een beetje raar uitzag, en kon de natuurtocht beginnen. De gids vertelde dat moest ze geboren zijn in de middeleeuwen, ze waarschijnlijk op de brandstapel terecht zou gekomen zijn want mensen die zoveel van kruiden weten, werden vaak als heks beschouwd. We leerden niet enkel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen de eerste honger, brandnetels, koude, wagenziekte,… maar we werden ook ondergedompeld in de verhalen van de eerste wereldoorlog. Soms leek het zelfs alsof ze er zelf bij was geweest! Eén van de stopplaatsen waren de Engelse bunkers in de Lettenberg, deels ingestort, deels nieuwe woonplaats van vleermuizen. Maar eens we in de donkere ruimte vertoefden wisten we nu wel heel zeker dat het geen pretje moest geweest zijn om hier verschillende dagen in te moeten schuilen.

 

Na een verfrissende douche en het afwerken van onze brieven en kaartjes naar huis, was het etenstijd. ’s Middags stond preisoep op het menu en ondanks dat niet iedereen er stond voor te springen moesten er toch veel soepkommen bijgevuld worden. Enkele leerlingen ontdekten dat ze plots wel graag preisoep dronken in tegenstelling tot wat ze voor het eten dachten. Vervolgens werd het hoofdmenu ons voorgeschoteld; een groenteslaatje met o.a. tomaat, wortel, sla, rode kool, komkommer en maïs vergezeld van een barbecueworst en frietjes. Wie wou kon na de worst nog een koteletje eten ook. De enkelingen die nog plaats hadden daarna kregen een ijsje als dessert. ;-)

 

Na de middag werden de rollen omgedraaid. 6A kreeg de rondleiding van de gids, 6B mocht de mountainbikes uittesten.
Toen we het volgende zinnetje hoorden: “Juf, je hebt mij kapot gekregen, ik ga écht goed slapen vannacht”, en de gekende rode blos op de wangen zagen van enkele leerlingen, wisten we dat het slapengaan vanavond zonder al teveel problemen zou verlopen. Maar het was nog geen tijd om onder de wol te kruipen.

 

Na nog een boterhammetje te verorberen, stond er nog een knutselactiviteit op het programma. ‘Mevrouw Directeur geweest’ (ook wel ‘de oude directrice’ genoemd of ‘juffrouw Geertrui’) legde de leerlingen uit hoe ze een trolletje moesten maken van fimo (een soort klei). Terwijl de leerlingen hun meesterwerken aan het afwerken zijn, wat bij sommigen al iets vlotter gaat dan bij anderen, wouden we jullie niet langer laten wachten op de avonturen van vandaag. Dus bij deze…

 

Tot morgen! 

 

 

Woensdag 28 oktober 2015

Vandaag was het een lange en drukke dag. Na alweer een heerlijk ontbijt maakten we ons lunchpakket en vervolgens trokken we onze stapschoenen aan voor een fikse wandeling. Ondanks dat het vanmorgen behoorlijk regende hebben wij daar geen last van gehad, de buien bleven gewoon uit. We wandelden langs de pool of peace (een inslagkrater uit de eerste wereldoorlog die te horen was tot in Londen en te voelen was tot in Parijs). We bezochten ook een kerkhofje waar enkele soldaten lagen die bij die ontploffing om het leven kwamen. De jongste soldaat was 17 jaar… Na 9km wandelen, wat voor sommigen al heel wat was, ontdekten we de loopgraven. Ondanks dat sommigen hun voeten begonnen voelen, vonden ze nieuwe energie om oorlogje te spelen: de centralen tegen de geallieerden. (Al waren er niet veel die bij de centralen wouden vechten want de uitslag wisten ze natuurlijk al op voorhand.)

Na enkele Nederlandstalige meezingers mee te brullen, bracht de bus ons naar Ieper. Daar konden we heerlijke frietjes smullen met ketchup of mayonaise en een frikadel.

We wandelden langs de imposante Menenpoort en op de stadsomwalling waar we konden genieten van de vallende blaadjes en live herfstbeelden.
Enkele kilometer verder draaiden de hoofden naar boven om de Ijzertoren te bewonderen. Dit grootste vredesmonument van Europa zal velen bijblijven: zowel het interessante museum over de geschiedenis van WO1 als het uitzicht van bovenop de 84m hoge toren.

Als ontspanning namen we een frisse duik in het plaatselijke zwembad. Er werden niet veel baantjes gezwommen maar de kinderen genoten er van om nog eens te mogen spelen met strandballen en drijvende krokodillen en olifanten.

Na onze picknick gingen we in stilte terug naar de Menenpoort. Zonder een woord te zeggen stonden we te kijken naar de Last Post. De schelle klanken van de trompetten maakten indruk want het bleef stil bij onze leerlingen. Jammer dat dit niet bleef duren wanneer ze in hun slaapkamer kwamen, maar ondertussen is het gelukkig overal stil.
Morgen is het al de laatste volledige dag en staat de kompastocht op het programma, gevolgd door het folkmuseum en de verrassingsactiviteit.

Tot morgen! 

 

Donderdag 19 oktober 2015

De laatste volledige dag vandaag… en die startte al onmiddellijk super want als ontbijt waren er chocoladekoeken! (Ook gewone boterhammen natuurlijk, wit en bruin brood en telkens met een lekker krokant korstje.)  De kinderen waren al helemaal in hun nopjes.
Vandaag leerden we hoe je met een kompas de weg kon terug vinden. De klassen werden verdeeld in groepjes van 6. Elke leerling had een kompas en met het bijhorende boekje vertrokken ze vol goede moed. Het eerste stukje werd elk groepje vergezeld van een leerkracht die keek of ze het wel goed begrepen hadden: graden instellen, kompas plat houden, rode pijl op rode pijl en dan de looppijl volgen. Iedereen was ervan overtuigd dat ze het onder de knie hadden. Doch, even later bleek dat sommige groepjes het noorden kwijt waren. En wanneer ze dan langs een sprookjeshuisje wandelen, sloeg de fantasie op hol. Een handdoek die aan de ruit hing, leek plots een pinguïn en het sprookjeshuis werd al gauw een spookhuis. Gelukkig ontfermden zich een aantal leerlingen over degenen met een klein hartje en na een goede twee uur was iedereen terug op het terrein van De Lork. Als middagmaal stond er groentesoep, puree, fishsticks, spinazie en een donut op het menu. Alweer werden de buikjes goed gevuld!

Na een uurtje tafelen stond de bus ons al op te wachten om naar het Folkmuseum te rijden. Een prachtig museum waar de kinderen interactief de folkmuziek leerden kennen. Ondanks dat er verschillende doeopdrachten bij waren, hadden we een voorbeeldige groep bij!
Er stond ook een djembéles op het programma. Deze les werd gegeven door een authentieke Afrikaan uit Kongo, alleen dat al was een hele beleving! Ta-ta-boem, het ritme heeft geen geheimen meer voor ons en we voelen het nog steeds in onze vingers!

Na ons 4-uurtje begonnen we aan de trektocht ‘naar huis’, want voor sommigen is dit ondertussen een tweede thuis geworden. Langs de akkers en de velden, door de bossen, over de Kemmelberg… tot het te donker werd en we eindelijk, tot groot jolijt, onze zaklamp mochten uithalen. Wanneer we aankwamen stond de spaghetti al klaar, alweer smullen! Daarna een welverdiende goede douche om tot slot de verrassingsact te starten: de grote bosklasshow. Uitbeelden, stop-de-band-ronde, raad-de-tv-tune,… en daarna een fuif! Wanneer de leerlingen zo luid meezingen dat ze er hees van werden en de ramen open moesten omdat het zweet op hun hoofd parelde, kunnen we spreken van een topavond!
Morgen brengen we een bezoekje aan het wijngoed Monteberg, het verslagje daarvan kan je morgen live horen van onze leerlingen.

 

Alle foto's kan je hier vinden: 
https://picasaweb.google.com/106864548201572957940/15102630Bosklas6B1102?authuser=0&authkey=Gv1sRgCMS4jpX03IaUgQE&feat=directlink

 

RECHTZETTING

Blijkbaar was er een foutje ingeslopen bij de foto's van de bosklas. 

Hier kunt u het tweede deel van de foto's bekijken... 

https://picasaweb.google.com/106864548201572957940/15102630Bosklas6B11Deel2?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOKwo8yOh7j8FA&feat=directlink